Kakor passar fint med havredryck, även den digitala sorten. Är det ok med dig att vi använder kakor på den här sidan? Vadå kakor?

havrestation

EN UPPSTICKARE VID MJÖLKSTATIONEN.

De flesta som gått i skolan minns nog mjölkstationen i skolresturangen. Du vet den stora boxen, gärna upplyst med en bild på en ko, rinnande mjölk i ett glas eller liknande. Undertill en gummi-”spene” och en metallskena som man pressar sitt glas mot. Ut kommer mjölk. Och så har det sett ut i årtionden. Så vad händer när man slänger in ytterligare ett alternativ? En havredrycks-station?

Varför havredryck?

Enligt en undersökning från 2017 är klimatförändringarna den viktigaste samhällsfrågan för unga mellan 16-25 år. Och där spelar havredryck en viktig roll. En livscykelanalys visar att havredryck genererar 80 % lägre växthusgasutsläpp än samma mängd komjölk, och med tanke på hur många glas skolmjölk som serveras varje dag i skolan går det att göra stor skillnad för klimatet. Hittills har omkring 50 skolor vår havrekyl i sina matsalar och kan servera kyld havredryck till alla elever.

LCA

Livscykelanalys (LCA) på havredryck och komjölk: Florén, Nilsson & Wallman (2013).

Vad är en havrekyl?

Precis som namnet säger, är det en kyl avsedd för Oatlys havredryck. Tanken är inte att det ska vara en gemensam station för olika mjölk- och laktosfria produkter, utan innehållet ska vara tydligt så att ingen elev tar fel. Kylen ska också vara tillgänglig för alla elever, inte bara för allergiker. Ju fler som provar, desto större vinst för klimatet.

Hur går lånet till?

Havrekylen kan lånas gratis av grundskolor och gymnasium (ej mindre förskolor) och Oatly står för transportkostnad av kylen till och från din skola. Vid lån tecknas ett hyresavtal. Kylen lånas tills vidare, och efter 3-6 månader följer vi upp hur det går. Oatly havredryck köps in av skolan.

Vill ni låna en kyl?

Såklart ni vill! Kontakta Malina för intresseanmälan.
malina.andersson.lee@oatly.com
eller ring 0768-40 22 33.

Prata med mig om havre, skolmat och klimat!

Intresserad?

Kontakta vår Adam om havrestation är något
för er.

Adam Jonsson
0727-04 63 87
adam.jonsson@oatly.com

Find out more about our products and other oatastic stuff at our consumer site: